Teveel stikstof en beurse tomaten

Tekort aan calcium


Hoe kan het dat alle tomaten dit jaar een beurse onderkant hebben? Zowel de tomaten in de kas als de tomaten in de moestuin.
Dat gingen wij ons afvragen toen het eindelijk zover was dat de tomaten plukrijp waren. Aan een teveel aan water kon het niet liggen, want daar moesten we juist zuinig mee omgaan.
Na wat speurwerk op internet en in de collectie tuinboeken kwamen we er achter dat het te maken had met een tekort aan onder meer calcium in de grond. Maar waarom dan nu opeens?

Het verrijken van de grond met eigen mest

Mest om de grond te verrijken maken we in Bollenbach zelf. Dat doen we onder andere met rest-aarde uit de bakken in de kassen en uit de moestuin, onkruid, houtsnippers, restafval, tuinafval en stukken karton. Het duurt een kleine twee jaar voordat deze mest bruikbaar is.

De aarde die we nu verrijkt hebben met mest voor de tomaten-bakken is dus afkomstig uit 2020. De zomer van dat jaar was erg droog in de Hunsrück, evenals de voorafgaande zomer, gevolgd door een natte winter.

Goede voedingstoffen lekken weg


Helaas worden er – ook – in de Hunsrück veel bomen gekapt. Door de droogte en het vele kappen kunnen soortgenoten die niet gekapt zijn zich in de winter, met haar stormen en regens, vaak niet staande houden en vallen bij bosjes om. Het water wordt niet meer vastgehouden en de bodem droogt nog verder uit.

Ook voedingstoffen als calcium, magnesium, kalium en het beetje stikstof dat de grond nodig heeft lekken weg. Dit proces is mede het gevolg van een teveel aan stikstof waardoor de bodem verzuurt en de voedingsstoffen niet meer vastgehouden worden. Planten moeten zulke stoffen nu vrijwel alleen nog uit de lucht halen. 

Soorten sterven uit


Er zijn soorten , zoals brandnetels en bramen, die het prima doen op een teveel aan stikstof. Maar heel veel planten niet.  Zo’n vierhonderd plantensoorten zijn de afgelopen jaren al sterk afgenomen of verdwenen, net als de insecten die daarvan leven en de vogels die weer leven van de insecten. En hoe langer je wacht met reductie van stikstof, hoe meer soorten uitsterven.

Stikstofoverschot leidt tot grotere bramenoogst

Passen we deze kennis nu toe op onze tomaten, dan is het duidelijk dat we mest gemaakt hebben van aarde die door een teveel aan stikstof een tekort heeft aan de voor tomaten onder meer ‘ broodnodige’ voedingsstof calcium.
Dat verklaart de beurse plekken. En het verklaart ook de zee van brandnetels door de hele tuin en de grote hoeveelheid bramen dat we dit jaar hadden. Heerlijk hoor, al die bramen, bramenjam, bramentaart.

Maar we gaan er van uit dat de mest die we nu aan het ‘opkweken’ zijn ook arm is aan de eerder genoemde voedingsstoffen. Die zullen we dus zelf moeten toevoegen bij een nieuwe zaaironde. 

(Bron: hoogleraar Wim de Vries in NRC Handelsblad 24 – 08 – 2022)

Geef een reactie