Tuinieren met Britse goeroe Monty Don

on

Al twintig jaar mijn grote voorbeeld

Uitgeverij Forte Groen, 440 blz., 39,99 euro

zeven op de acht Britten heeft een eigen tuin

De ‘ bijbel’ van tuinieren, geschreven door de held van tuinierend Engeland en ook al twintig jaar mijn held Monty Don, is nu eindelijk in het Nederlands vertaald. Sinds hij twee decennia geleden met zijn tuinprogramma Gardeners’ World op de BBC verscheen volg ik hem al. Het programma zelf bestaat trouwens al sinds 1968.

Vanuit zijn tuin in Herefordshire in de West Midlands neemt Don zijn miljoenen kijkers mee door de seizoenen heen en vertelt hij hoe en wanneer je het beste kunt zaaien, planten, snoeien en snijden.
Het programma is uitgegroeid tot een instituut in Groot Brittannië waar 7 op de 8 mensen een eigen tuin (-tje) heeft en de rest de vensterbank, het balkon of een paar weggehaalde stoeptegels gebruikt om toch te kunnen tuinieren.

Tuinwerk in oktober
Massaal aan het tuinieren

Ook Nederland is inmiddels massaal aan het tuinieren geslagen. Mede dankzij corona. Ik hoop dat we het met z’n allen volhouden. En als iemand dat kan is het wel Monty Don.
Ik zal niet snel reclame maken, maar voor ‘mijn’ Monty maak ik graag een uitzondering. Zo was hij een van de eersten die het biologisch tuinieren op de agenda zette. Maar vooral zijn no-nonse manier van doen en tuinieren spreekt me aan. Ik heb heel veel van hem geleerd en nog.
Geduld, mogen mislukken, experimenteren wat wel en niet werkt in mijn tuin, hoe ik tuinafval weer kan hergebruiken, ruimte kan geven aan kleine dieren, insecten en vogels, rupsen hun gang moet laten gaan en, en, en….

Heerlijk leesvoer

Uiteraard heb ik een stukgelezen exemplaar van zijn ‘bijbel’ , maar een volledig herziene druk (in het Nederlands) maakt mij zeker nieuwsgierig. En ook al volg ik zijn nieuwste tuin-inzichten maandelijks in het tijdschrift met dezelfde naam als het Tv-programma , toch zal ik waarschijnlijk de verleiding niet kunnen weerstaan om ‘Tuinieren met Monty’ aan te schaffen.
Want zonder ‘de Don’ was mijn tuin in Bollenbach nooit geworden wat ze nu is.

Maart is een goede maand om te beginnen met het planten van zaden.

Geef een reactie