Van kabbelen naar stromen

on

Hildegard von Bingen in de praktijk:
pelgrimeren vanuit Bollenbach

Links Harmke en rechts Ypy

‘Onze verwachtingen zijn meer dan overtroffen. Natuurlijk maak je je een voorstelling van de plek, de ontvangst, zal het klikken, wat zal het brengen’, aldus Ypy. En Harmke voegt daar aan toe: ‘ ik was ook heel nieuwsgierig. Ik had deze midweek geregeld voor mijn moeder’s zeventigste verjaardag en vond het leuk om samen met haar op stap te gaan. Bovendien was de eerste vakantiedag ook de eerste dag van mijn sabbatical. Vijf maanden er tussenuit als je een eigen bedrijf hebt is best spannend. ‘

Ook onze hond Marietje had het enorm naar haar zin en het ging heel goed met de andere honden.’

Veel kennis over Hildegard in huis

Beiden hadden vanaf het moment van aankomen een goed gevoel. En dat is gaande de week alleen maar bevestigd. Ypy vertelt dat ze aangenaam verrast was dat we zoveel gezamenlijke interesses delen en er zoveel kennis in huis is over Hildegard von Bingen en over de streek.
‘Als lid van een interkerkelijke groep ‘ vrouw, geloof en samenleving’ ben ik jaren geleden al aangeraakt door de wijsheid van Hildegard. Ik vind haar heel interessant. Heb veel over en van haar gelezen, lezingen bijgewoond en zelfs een theatertekst gespeeld over haar leven. Een mooier cadeau dan in het spoor van Hildegard lopen kon ik mij dan ook niet wensen.’

Geen beter begin voor een sabbatical

Ook Harmke blijkt positief verrast over wat ze aantreft. Terugkijkend vat ze haar ervaringen samen in een paar kernwoorden: ‘ helend, soepel, leuk, verdiepend, gastvrij, uitnodigend tot gesprekken’.
Als start van haar sabbatical had ze zich ‘geen beter begin’ kunnen denken: ‘ door het wandelen ging ik meer ervaren van wat is en ging meer uit mijn hoofd.
Ypy voegt er aan toe:’ het is heel belangrijk om wat zich in je aandient toe te laten, er naar te luisteren en vervolgens de moed en de kracht te hebben om ernaar te leven. Het te doen. Dat is wat Hildegard von Bingen mij nog steeds voorleeft. ‘

File wandelen

Voor Harmke was Hildegard von Bingen de ‘grote onbekende’. Behalve de naam wist ze eigenlijk niet veel van haar. Vijf maanden sabbatical wilde ze echter goed beginnen en pelgrimeren trok haar wel, maar dan niet het , in haar woorden, file lopen op het Pieterpad of de modieuze Camino. Dat er ook een Hildegard von Bingen Pelgrimsroute bestond was een bijzondere ontdekking. Zo kon ze twee dingen combineren. En al wandelend komen er natuurlijk ook onderwerpen ter sprake waar je anders de tijd niet voor hebt of neemt.

Inspirerend leiderschap

Zo wil Harmke deze maanden meer leren over ‘leiderschap’ en had niet gedacht dat het leven van Hildegard daar ook inspirerend in zou zijn. ‘ We begonnen onze pelgrimsreis niet met etappe 1 maar we starten met de wandeling naar de Disbodenberg, de plek waar Hildegard de eerst 40 jaar van haar leven verbleef. Er was die middag een middeleeuwse markt en het leek ons leuk om dat mee te maken.’

Het mooie was dat we op deze manier met onze neus in de boter vieren, zegt Ypy.
‘ Want we zaten meteen in het verhaal van Hildegard en dat zou anders geweest zijn als we ons keurig aan de volgorde van de pelgrimsroute gehouden hadden. Voor mij was dat echt een fantastisch begin’, aldus Harmke. ‘Een vrouw die in een mannenwereld de moed heeft om de Disibodenberg te verlaten en met meer dan 50 nonnen een eigen klooster te beginnen aan de Rijn. Inspirerend leiderschap. ‘

Heel menselijk

Zelfs Ypy heeft nog het een en ander ontdekt over Hildegard wat ze niet wist. ‘Ik heb meer zicht gekregen op de vrouw in haar eigen tijd en in haar eigen land en wat dat met haar deed, zoals de aandacht die ze had voor het brouwen en drinken van bier, maar ook de manier waarop ze bijvoorbeeld tegen niet-adellijke vrouwen aankeek . Nu zouden we zeggen dat ze een snob was. Heel menselijk allemaal.’

Een lijntje tussen yoga en Hildegard

Wat Harmke al wandelend opviel was dat Hildegard in heel veel opzichten haar tijd ver vooruit was. ‘Haar holistische manier van denken, alles is een, spreekt me erg aan. Naast mijn werk als webber in de energietransitie ben ik de afgelopen tien jaar yogadocent geweest. Ik heb mij toen onder meer verdiept in de holistische gezondheidsleer ayurveda. Een leer die net als Hildegard uitgaat van het feit dat het leven een is en dat het in balans blijven met de vier elementen belangrijk is om gezond te blijven. Hildegard vertaalt de vier elementen, aarde, vuur, water en lucht naar de vier belangrijkste lichaamssappen in je lijf en de ayurveda voegt daar nog een vijfde element aan toe: ruimte. Dat er zo’ n lijntje zou lopen tussen yoga en Hildegard had ik niet gedacht’.

Begin mei is een prachtige tijd om de route te lopen. Alles groeit en bloeit.


Ik ben in die paar dagen gegroeid

Gevraagd naar de mooiste wandeling komen beiden hardop denkend tot de conclusie dat ze van het tweede deel van etappe 1 (van Fischbach naar Herrstein), gecombineerd met het eerste stuk van etappe 2, van Herrstein naar Niederhosenbach (de geboorteplaats van Hildegard) het meest genoten hebben. Ypy omschrijft het samenvattend zo:

‘de afwisseling van bos, met eikenbomen, beukenbomen en agrarisch gebied met de oogverblindende koolzaadvelden, het gezang van de vogels, de stilte, het lieflijke landschap en het lopen langs het stromende water’, was fantastisch aldus Ypy. ‘ En zo Hildegard! Als het stroomt leef je. Viriditas. De groene groeikracht, een kernbergrip van Hildegard. In het levende licht, ook zo’n mooie uitdrukking, is alles mogelijk. Ik ben in die paar dagen gegroeid. Het stroomt weer. ‘

En onze unieke pelgrimspaspoorten staan nu vol met welverdiende stempels’.


Geef een reactie