Opening ‘Begegnungsstaette’ Hildegard von Bingen en inwijding ‘Wanderweg Hildebrechts Heimat’

on

Goed nieuws voor liefhebbers van de Hildegard von Bingen pelgrimsroute

Op 7 mei wordt Niederhosenbach met twee extra attracties nog steviger op de kaart van de Hildegard von Bingen Pelgrimsroute gezet.
Het kleine, maar schilderachtige dorpje Niederhosenbach, op nog geen kwartier rijden vanaf Bollenbach, is naar alle waarschijnlijkheid de geboorteplaats van Hildegard von Bingen.
Om dit feit kracht bij te zetten heeft de gemeente een ‘ Hildegard von Bingen Ontmoetingscentrum’ ingericht en een wandelroute ontwikkeld die in het teken staat van de vader van Hildegard: Hildebrecht, heer van Bermersheim en Niederhosenbach.

Een visualisering van Niederhosenbach rondom 1100, de tijd van Hildegard

Hildebrecht stamde uit een oude adellijke familie. Met zijn gezin woonde hij op een herenboerderij in Niederhosenbach, had uiteraard personeel in dienst en werd door de boeren van de omliggende boerderijen voorzien van een tiende deel van de opbrengst van hun land (volgens het toenmalige belastingsysteem).
Hildegard groeide op als tiende kind in een grote kring van broers en zussen ( waarvan we de namen Drutwin, Roricus, Hugo, Irmgard, Jutta, Odila en Clementia uit haar vita kennen), zo goed beschermd en verzorgd als maar mogelijk was in haar tijd.
Gedurende Hildegards hele leven vormde haar adellijke afkomst de basis van haar uitgesproken statusgevoel en een belangrijke voorwaarde voor haar succesvolle werk.

In het ontmoetingscentrum is een tentoonstelling te zien over het leven en werk van Hildegard. Verantwoordelijk voor het het historische, culturele en informatieve kader van de tentoonstelling is Wolfgang Hey die, samen met andere historici en naamonderzoekers, op een symposium in 2001 de geboorteplaats van Hildegard in Niederhosenbach aannemelijk wist te maken.

Foto’s afkomstig uit Nahe Zeitung – Rhein Zeitung 27 april 2023

Het wandelpad ‘Hildebrechts Heimat’ is ongeveer 8 km lang en vormt een mooie aanvulling op de pelgrimsroute die langs Niederhosenbach loopt. Langs de nieuwe route staan talrijke informatieborden over het leven in de middeleeuwen. Het dragen van stevige schoenen wordt aangeraden.

Wil je ook wandelen in het spoor van Hildegard en Hildebrecht? Meer informatie over ons aanbod vind je hier.

Geef een reactie