De droogte haalt ons in

on

Fruit en pluktempo lijden onder droogte en hitte

Verrukkelijke aalbessen en zwarte bessen. Het water loopt je toch in de mond.

Soms is het gewoon te heet om te plukken, zelfs in de avond nog en aangezien de aalbessenoogst dit jaar erg groot was lukte het niet met twee plukkers de droogte voor te blijven. De bessen worden krenten en wat we nog kunnen plukken proberen we tijdig te verwerken tot jams, chutneys of taart. Helaas lukt dat zelfs niet altijd en moeten we het geplukte fruit weggooien.

De heerlijke kruisbessen verkleuren bijna waar je bijstaat of zijn al verdroogd, gevallen of opgegeten door vogels.
Pruimendrama

De pruimen vallen bij bosjes uit de bomen. Nog veel te hard om te eten of te verwerken. De grond rondom de boom is te droog en het water te kostbaar. We hebben een extra watertank met een capaciteit van 5000 liter, naast twee watertanks met een totale capaciteit van 2000 liter. Dat lijkt veel, maar omdat we zowel een extreem droog voorjaar gehad hebben als een extreem droge zomer en een tuin van ruim 2500 hc gaat het verzamelde regenwater er snel door.

Water uit de kraan is in Duitsland niet goedkoop, of beter gezegd, duur. Dit is al jaren zo. Dus daar zijn we zuinig mee.
De gevallen blauwe pruimen eet Romy, mijn bruine bordercollie, met liefde op en poept ze vervolgens overal in de tuin met pit en al weer uit. Voer voor de vogels. Wonderlijke kringloop. De gele pruimen, die nog stevig hangen, plukt ze gewoon uit de boom. Even snuffelen, nog wat hoger reiken en ja hoor, daar heeft ze een voor haar smaak rijpe pruim te pakken.

Ondertussen vegen wij per week toch nog twee tot drie kruiwagens vol pruimen bij elkaar voor de mesthoop. In de hoop op betere tijden.

Blauwe pruimen die of op de grond vallen of door de hitte al aan de boom verdrogen.
Onze hoop: een goede peren en appeloogst

De appels en perenbomen lijken nog niet te lijden onder de droogte. Wat er afvalt aan fruit is normaal. Nog geen reden tot zorg. Ook groeit het fruit goed. Alleen de hoogste perenboom is inmiddels veel laaghangend fruit kwijt. Gek genoeg hebben we geen idee waar de peren gebleven zijn. We hebben geen restanten gevonden, geen rottend fruit op de grond of een hond betrapt op peren eten. Ra ra hoe kan dit.
We verwachten de appels en peren in september of oktober te kunnen oogsten. Heb je yin om te helpen? klik dan hier voor meer informatie. Twee plukkers hebben zich al aangemeld. Waarvoor dank.

Een enkele appel valt van de boom en is voer voor vogels, wespen of ander gedierte.

Geef een reactie