Top 5 mooiste uitzichtpunten van de Hunsruck (zomer 2022)

Doe eens iets anders in je vakantie en kom naar de Hunsruck


Hier lees je mijn zomer 2022 top 5 met de mooiste uitzichtpunten van de Hunsruck. De volgorde is willekeurig, want alle plekken zijn indrukwekkend. Wat ze gemeen hebben is dat ik ze gekozen heb op hun betekenis voor de projecten waar ik deze zomer aan werk : Een gijzeling aan de Moezel, over gravin Loretta von Sponheim en aartsbisschop Balduin von Luxemburg en Drie nonnen aan de Rijn, over Hildegard von Bingen, Jutta von Sponheim en Ricardis von Stade.

De Grevenburg aan de Moezel

Vanaf de heuvel waarop nog een deel van de voormalig burcht, gebouwd door de zoon van gravin Loretta von Sponheim (meer informatie over Loretta in Een gijzeling aan de Moezel), staat te pronken, heb je een prachtig uitzicht over de Moezel en Traben Trarbach (in de 19de eeuw de grootste wijnstad van Europa na Bordeaux).

De uitkijktoren op de Heimberg bij Schlossböckelheim

Midden in het hartland van de middeleeuwse adellijke familie Von Sponheim, die gedurende vele eeuwen grote delen van de Hunsruck bestuurde en bezat, staat deze toren. Het is even een klim en je moet zeker geen hoogtevrees hebben, maar het uitzicht is echt magnifiek. Op twee wandborden kan je precies zien waar je naar kijkt en met een beetje geluk is zelfs de Rotenfels in volle schoonheid zichtbaar.

De rotenfels

De hoogste rots ten noorden van de alpen tot aan Scandinavië is op zich al een wonder om te aanschouwen. De wijngebieden aan de voet van de rots en het stroomgebied van de nahe voegen daar nog een extra stukje schoonheid aan toe. het beklimmen van de rots kan je zo makkelijk maken als je zelf wilt. er is een parkeerplaats op het plateau (vlakbij een restaurant met tuin en schaduwplekken) en vervolgens kan je een prachtige wandeling maken over de hoogste punten van de Rotenfels, ook wel de Rocky Mountains van Duitsland genoemd.

De Ebernburg

Hoog boven het kuuroord Bad Munster am Stein Ebernburg aan de Nahe torent de indrukwekkende Ebernburg. Een kasteel dat ooit eigendom was van een adellijke familie die in de 16de eeuw (de tijd van de godsdienstoorlogen) de kant koos van de Lutheranen, temidden van een overwegend Rooms Katholieke omgeving.
Tegenwoordig is het een restaurant, hotel en Evangelisch Bezinningscentrum. Je kan een wandeling rond het kasteel maken en genieten van prachtige vergezichten over het dal van de Nahe. De Rotenfels voelt zo dicht bij dat het lijkt alsof je hem kan aanraken.

De Rochusberg bij Bingen aan de Rijn

De bedevaartskerk van St. Rochus, gebouwd in neogotische stijl in 1895, ligt op een heuvel ten zuidoosten van Bingen, de stad van Hildegard von Bingen, een van de drie nonnen waar mijn project Drie nonnen aan de Rijn over gaat.
Nadat de kerk in 1795 in vlammen was opgegaan tijdens gevechten tussen Franse revolutionaire en Duitse soldaten, werd zij in 1814 herbouwd. Tot de genodigden bij de inwijding van de nieuwe kerk behoorde ook Johann Wolfgang von Goethe. Hij schonk het altaarstuk waarop Hildegard wandelend is afgebeeld.

Vanaf deze tijd werd de Rochuskapel ook een plaats van verering voor Hildegard van Bingen. De kapel won aan betekenis na de opheffing van het klooster Eibingen waarvan de en de reliekschat met beenderen van Hildegard naar Rochusberg overgebracht werden.
Bovenop de Rochusberg heb je een fantastisch uitzicht op de kapel, Bingen en de Rijn.


Geef een reactie