Onze woonkamer is een bunker

Uw verslaggever maakt zich druk om het leefklimaat

Als mijn baasje binnen aan het werk is ben ik het liefst bij haar. Als ze buiten aan het werk is ook. Het grote verschil is dat in het voorjaar en de zomer binnen alles dicht moet, want volgens haar hebben we twee vijanden die we dan buiten de deur (en het raam) moeten houden: de zon en de insecten. Eenmaal buiten zijn ze onze vrienden, maar binnen niet. Raar? Beetje wel. Maar bekijk het is van een andere kant.

Gaatjes zoeken

Als we de ramen en deuren open houden doen de wespen en bijen het liefst twee dingen: of ze komen binnen, raken in paniek en gaan als gekken tekeer omdat ze de uitgang niet meer kunnen vinden of ze zoeken bij de deur-en raamlijsten naar gaatjes om hun nestjes te maken. Allebei is niet fijn. Dus blijven de ramen en deuren dicht. Maar dan wordt het al snel te warm in huis en dan kan mijn baasje niet werken.

Actief met rolgordijnen

Om de andere vijand, de zon, buiten te houden gaan de rolgordijnen naar beneden. Simpel zou je zeggen, maar dat is het niet. Want de zon draait om het huis, dus mijn baasje is steeds alert dat het niet te warm wordt . Soms gaat zo’n rolgordijn dan met een paar centimeter omhoog of naar beneden. Fascinerend om te zien en fijn voor mij want ik hou ook niet van de warmte en kan dus altijd lekker koel bij mijn baasje in de buurt een uiltje knappen. Rare uitdrukking eigenlijk. Toch eens aan mijn baasje vragen waar dat idee van het uilenknappen vandaan komt. Of weet jij het misschien?

Zoemen, gonsen

Nu gaan we naar buiten. Daar zoemt en gonst het van de vele insecten die onze tuin rijk is.
Waarom voelen zij zich hier zo thuis en hoor ik als ik bijvoorbeeld op Scheveningen ben niets?
Zou dat van doen hebben hebben de zee? Of heeft het vooral te maken met het dierenparadijs dat onze tuin is? Het baasje van Romy en Lucy laat bewust onkruid ontploffen, zoals zij altijd zegt, voor de bijen, wespen, rupsen, vlinders. Overal zie je ongemaaide stukken gazon met boterbloemen, madeliefjes, koekoeksbloemen, ereprijs en hoe dat alles verder ook mag heten. Daar moet je vooral niet tussen gaan liggen, want hoog gras is ook een paradijs voor teken .

Geen gezoem in Scheveningen
Romy hapt naar de bijen

Gelukkig is Romy nu niet buiten. Zij is zo dom om naar de bijen en wespen te happen. Stel je voor dat ze er een inslikt dan zou ze kunnen stikken. En hoewel ik haar best druk en brutaal vind zou ik haar toch niet kunnen missen. Als mijn baasje het ziet roept ze altijd dat Romy dat niet moet doen. Maar zij heeft helemaal geen gezag over Romy. Dan help ik mijn baasje door Romy toe te snauwen. En dan luistert ze wel.

Insectenhotel bij Mannebach
Gezond leefklimaat buiten

Toch is het goed dat mijn baasje en Conny allebei de natuur de ruimte willen geven, want zonder bijen en andere insecten loopt uiteindelijk onze voedselketen in gevaar. En dat schijnen heel veel mensen, volgens Conny, niet te snappen. Maar wie bevrucht anders onze fruitbomen, bessenstruiken, bloemen, planten? Je kan toch niet alles kunstmatig kweken. We hebben de bomen en alles wat verder groeit en bloeit hard nodig voor een gezond leefklimaat, om het eens chique te zeggen. En voor andere dieren zijn insecten weer van direct belang als voedsel om te overleven.
En ga zo maar door. Wedden dat er binnenkort ook nog een insectenhotel in de tuin komt, lokaal zegt mijn baasje dat de tuin al een groot hotel is.

Gezond binnenklimaat

Dat onze woonkamer in Bollenbach in het voorjaar en de zomer in een bunker verandert heeft volgens mij een extra voordeel: door de insecten buiten te houden kunnen ze doen wat ze moeten doen. Binnen zijn ze van geen enkel nut. Dan veranderen ze in plaagbeesten en daar heb ik, net als mijn baasje, een hekel aan. En door de zon buiten te houden kan mijn baasje binnen werken, ik een uiltje knappen en geniet mijn baasje extra van de zon als ze naar buiten gaat.

En om nu toch binnen ook voldoende frisse lucht te krijgen heeft Conny bedacht dat ze horren op maat gaat maken voor de deur en de ramen. Geweldig, vind je ook niet?!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. oranjewoudstraat schreef:

    Leuk, Dribbel, grappig!

Geef een reactie