Geïnspireerd wandelen met Hildegard von Bingen

Vandaag (17 september) is het de sterfdag en binnenkort (6 oktober) tevens 9 jaar geleden dat Hildegard von Bingen door de paus tot doctor ecclesia, kerklerares, uitgeroepen werd. Heel bijzonder, want van de 35 kerkleraren hebben er door de eeuwen heen slecht 4 vrouwen deze status bereikt. Ter ere van het feit dat Hildegard von Bingen in de Hunsruck geleefd en gewerkt heeft besteed ik vandaag extra aandacht aan deze bijzondere vrouw.

Houd ook mijn Facebookpagina in de gaten.

Een- en meerdaagse trips

Een – en meerdaagse trips van GreeN doe je in je eigen tempo, indien nodig – ‘en route’ – ondersteund door het GreeNteam , voorzien van alle benodigde informatie, een heerlijke kleine lunch (bij de dagtrips) en tips voor een onvergetelijk uitje.

GreeN laat je de Hunsruck zien


Kosten dagtrip 130 euro

Wat is inbegrepen:

Ontbijt plus overnachting voor 2 personen in Connies Arthome,
up to date routebeschrijving met uitgebreide achtergrondinformatie, een kleine lunch, tips voor lunch en diner en een omgevingsscan.
Telefonische ondersteuning (indien nodig) van het GreeNteam.

Niet inbegrepen:
Kosten voor uitgebreide lunch en diner in restaurant of cafe, eventueel toegangstickets en vervoer

Kosten voor de meerdaagse trips zijn flexibel

Hildegard von Bingen (wereldberoemde mystica en geleerde) leefde in de 12de eeuw en is geboren in Niederhosenbach in de Hunsruck. Haar gedenkdag is 17 september. Een mooi moment om rond deze tijd al wandelend of rondrijdend kennis te maken met het gedachtengoed van Hildegard en tevens met de prachtige omgeving waarin zij leefde en werkte.

Dagtrip: Een rondwandeling in Bingen

Toen Hildegard het klooster Disibodenberg na veertig jaar met een groep trouwe aanhangers verliet stichtte zij een Benedictijns vrouwenklooster nabij Bingen (een klein uur rijden vanaf Bollenbach) en een zusterklooster in Eibingen.
In Bingen is een wandeling van zo’n 5 kilometer uitgezet langs plekken die een rol gespeeld hebben in haar veelbewogen leven. Het vertrek en eindpunt van de wandeling is de parkeerplaats bij de veerpont Bingen-Rüdesheim am Rhein. Uiteraard breng je een bezoek aan het Museum Strom met een vaste tentoonstelling over alle aspecten van het leven van Hildegard en een prachtig uitzicht over de Rijn. Vervolgens wandel je op je gemak door de tuin die naast het museum is aangelegd, waarbij je een goed beeld krijgt van Hildegards fascinatie voor heilzame kruiden en planten.

Dagtrip: Langs de wijnstokken van Rudesheim

Ook in Rüdesheim (in de buurt van Bingen) kan je een Hildegard Wandelpad lopen. Vanaf Bollenbach is het anderhalf uur rijden. De wandeling in Rüdesheim is een kleine 7 km lang en voert door met wijnstokken begroeide heuvels, langs schitterende uitzichtpunten naar de parochiekerk van Eibingen en de abdij (het zusterklooster) van Hildegard von Bingen.

Het vertrekpunt en eindpunt van de wandeling is het toerismebureau van Rüdesheim am Rhein, Rheinstraße 29, 65385. Hier kan je ook een routebeschrijving krijgen. 

Pelgrimsroute in 10 etappen

Deze wandelingen zijn ‘klein bier’ in vergelijking met de 137 kilometer lange ‘Pelgrimsroute Hildegard von Bingen’. De pelgrimsroute vraagt uiteraard wel wat meer tijd en een goede wandelconditie. Onderweg zijn prima eet-en slaapgelegenheden en je krijgt een heuse pelgrimspas mee die je op bepaalde plekken kan laten afstempelen.

GreeN levert maatwerk

Heb je geen zin of voldoende energie om met een rugzak te wandelen dan biedt Green je de
de mogelijkheid om dagelijks vanuit Bollenbach een etappe te lopen, waarbij vervoer geregeld is inclusief lunchpakket, diner en overnachtingen.
Je kan dan zelf kiezen welke etappe je wilt lopen en uiteraard ook rustdagen inbouwen.
Mail of bel met GreeN voor advies en kosten.

Officieel start de Pelgrimsroute in Idar Oberstein, een mooi stadje op nog geen half uur rijden vanaf Bollenbach en loopt via Niederhosenbach en de kloosterruïne Disibodenberg naar Sponheim en eindigt in Bingen en Eibingen.
Tijdens de route krijg je een veelheid aan informatie aangeboden over Hildegard en haar tijd.
Naast deze informatieve borden biedt de pelgrimsroute ook meditatieve borden met teksten van Hildegard die je kunnen inspireren bij een meditatie. Meer informatie vind je op de website van de Hildegard von Bingen Pilger Wanderweg.


Wil je een van de dagtrips aanschaffen ?
Dat kan door een cadeaubon in te wisselen en/of
een mail te sturen met daarin je wensen (aantal personen, datum) dan krijg je per omgaande de informatie die je nodig hebt om deze geweldige trip te maken.


Voor de Meerdaagse Trip kan je het beste telefonisch contact opnemen met Connies Arthouse.

GreeN laat je de Hunsruck zien

Geef een reactie