Kunstwerk van de maand april

Damherten, gemengde techniek

Elke maand zet ik een van mijn eigen werken in de schijnwerper.

Er waart een spook door de wereld…

Nu het coronavirus in de wereld rondwaart als een boze droom of om met Karl Marx te spreken ‘als een spook’ en velen van ons letterlijk opgesloten zitten in huis en voor ontspanning terugvallen op boeken, cd’s, series en films, ga je de noodzaak van kunst en cultuur weer echt voelen.

Ik wil me zeker niet vergelijken met de grote jongens zoals het Kunstmuseum Den Haag, het MET in New York en al die andere (kunst-)musea die hun digitale archieven openstellen en virtuele rondleidingen aanbieden door hun tentoonstellingen.
Toch ga ik – juist nu – door met het vertellen van mijn verhaal achter het werk dat ik heb uitgekozen als ‘ kunstwerk van de maand’ .

Herten moet je niet opsluiten

Deze keer zijn het de damherten. Zij staan voor mij symbool voor kwetsbaarheid. Het zijn prooidieren, altijd alert, oog en oor gericht op de vijand. Deze dieren hebben ruimte nodig, die moet je niet opsluiten in een tuin of hertenkamp.
Het idee om ze te schilderen kreeg ik na een bezoek aan een boerderij annex dierenwinkel in de buurt van Gouda.

20180811_0941521386714577.jpg

Dieren voor de sier

Mijn gezelschap was op zoek naar vogels voor hun volière en zo kwamen we uiteindelijk hier terecht. Ik heb nog nooit zoveel verschillende vogels bij elkaar gezien die bestemd waren voor de verkoop. Naast zogenaamde binnen-vogels kon je ook kippen, zwanen, eenden, pauwen en zelfs struisvogels kopen.
En daar bleef het niet bij. In dit tuincentrum werden niet alleen gevederde dieren verkocht, maar ook hangbuikzwijnen, kangeroes, alpacca’s, lama’s en damherten.

Het sublimeren van gevoelens

Na dit bezoek was ik verdrietig en boos tegelijk. Dit gevoel moest een plek krijgen en voor mij is de beste manier om iets te verwerken mijn kunst.
Het werden de damherten, die met hun schuchterheid, en weerloosheid toch ook een enorme kracht en schoonheid uitstralen.

Ik vond het qua compositie mooi om er twee te schilderen. Er zit zo ook beweging in het schilderij. Je voelt als het ware hun vluchtbehoefte. Je moet een hert niet opsluiten in een tuin, dan kan ze geen kant op. Het hert moet rennen, springen, lopen, bewegen.

DSCF0860_1

Kwetsbaarheid

Als ik in dit verband denk aan andere dieren die in mijn werk voorkomen, zoals de koe en het konijn, dan staan ook zij symbool voor weerloosheid en kwetsbaarheid.
De koe is eigenlijk een prooidier, een ‘all-in’ product, van zijn vrijheid beroofd om de mens op alle mogelijke manieren te voeden.
En het konijn, zo schuchter en angstig, omringd door vele vijanden en toch die kracht om te overleven in de vrije natuur. Schitterend.

Foto-08-12-19-om-15.59

Vrijheid

Tegenover de onvrijen in mijn schildermenagerie staan de vogel en de vis, bij uitstek dieren die vrijheid en autarkie symboliseren, zelfvoorzienend en zelf beslissend. Natuurlijk hebben ook deze ‘vrijen’ hun vijanden en moet je ze zeker niet opsluiten in kooien of aquaria, maar voor mijn gevoel hebben ze meer kansen in het leven dan het hert en het konijn.

De vogel trekt door het hemelrijk, zonder de wereld aan te raken. Hij landt alleen waar hij wil, niet beperkt door grenzen, balies, paspoorten, taal en discriminatie.
En de vis, de vis is eigenlijk een zwemmende vogel met het eindeloze water als zijn universum waar hij als geen ander de weg weet.

received_2141260739220439574298405.jpeg

De kracht en troost van kunst

Nu ik dit allemaal zo opschrijf bedenk ik mij opeens dat mijn voorkeur voor vogels, vissen, herten, koeien, konijnen onbewust ook iets zegt over het wezen van de kunstenaar. Een ambacht dat in al zijn kwetsbaarheid en vaak ervaren als overbodig en dus weerloos voor aanvallen van buitenaf toch ook een enorme kracht uitstraalt door de schoonheid die het in de wereld brengt, de veelkleurigheid en vreugde. Onmisbare kwaliteiten, zeker in tijden als de onze.

PRIJS ‘DAMHERTEN’
(Gemengde techniek, acryl en aquarel, 60-80 cm)
1500 euro inclusief lijst

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van dit werk laat dit dan weten via een email met je naam, adres en je eventuele abonnementsnummer van Connies Art. Je krijgt dan per omgaande een reactie. Klik voor gegevens op contact.

KORTING MET CONNIES ART ABONNEMENT

Heb je een art-abonnement (of wil je er een afsluiten) dan krijg je
50 euro korting
op de aanschaf van ‘Koe kijkt toe’ .

Meld in je mail of je een abonnement hebt of dat je er een wilt afsluiten.
Wil je meer informatie over Connies Art-abonnement klik dan hier.

Geef een reactie