KUNST IN HUIS

Een pleidooi voor het kopen van kunst

‘Waarom zou je een kunstwerk kopen? Wat heb je er aan? Veel te duur toch? Je kan ook een poster ophangen of iets kopen op een kunstmarkt waar veel amateur kunstenaar hun werk verkopen? Is goedkoper en vaak ook van prima kwaliteit. Je eigen vakantiefoto of een foto van je favoriete huisdier uitvergroten en inlijsten is minstens zo leuk en mooi.’
Dit soort argumenten en vele andere hoor ik vaak als het gaat om het kopen van een origineel kunstwerk. Ik snap best dat je er zo over denkt, maar…

Kunst verrijkt je leven

Een origineel kunstwerk, gemaakt door een vakman of -vrouw, daagt je uit de werkelijkheid op een andere manier te bekijken, verandert je perspectief, zet je op het verkeerde been, laat je nadenken, verwart, laat je glimlachen, ontroert, brengt je in verrukking, maar kan je ook boos maken. Kunst hoeft niet altijd ‘mooi’ te zijn. Goede kunst gaat al honderden jaren over dingen die je nog niet kende, waar je nooit aan had gedacht of die je niet eerder zo had gevoeld. 

Kunst tilt je boven jezelf uit

Kunst, echte kunst, is niet gladjes. Er zit leven in, een hart dat klopt, het raakt je fysiek en emotioneel. Over goede kunst is nagedacht en is met kennis van zaken gemaakt. Je kan er van leren, het inspireert en tilt je boven de dagelijkse sleur uit.  
Een kunstwerk in huis kan je gelukkig maken. Je hoeft er niet voor in de rij te staan om het te zien, een kaartje te kopen. Je mag het zelfs aanraken en kan er elke dag naar kijken.  

Kunst is onvervangbaar

En ja, het is duurder dan een poster of een eigen ingelijste foto. Maar een auto is ook duur of een gloednieuwe espressomachine, een stedentripje, een nieuwe keuken of een tuinset.
Allemaal zaken die (soms) nodig zijn en waarvan de aanschaf  je een – vluchtig – geluksgevoel geeft.
Wat een kunstwerk je echter geeft is blijvend gevoel van geluk. Niet vluchtig en vervangbaar; kunst is uniek.

Kunst geeft je huis karakter

Een huis zonder kunst is een huis zonder ziel.
Door kunst die je raakt toe te voegen aan je interieur of zelfs als basis te gebruiken voor de inrichting van je huis, maak je je huis persoonlijk.’
Dit citaat is afkomstig uit het woonmagazine ‘Residence’ en ik had het niet beter kunnen zeggen.

Kunst stimuleert je geest

Residence ziet kunst in huis als een belangrijke bron voor inspiratie.
Door veel naar kunst te kijken, ervan te genieten en ervan te leren stimuleer je je eigen geest en creativiteit.’
En waar kan dat nou beter dan in de rust van je eigen huis.

Natuurlijk is niet alle kunst geschikt om je woonomgeving persoonlijker te maken, maar het loont zeker de moeite om eens te onderzoeken welke kunst op welke wijze een rol kan spelen in jouw interieur, in jouw leven.

Als het werk je een goed gevoel geeft dan zou het ‘zomaar’ kunnen dat het in je interieur past of – maar dat gaat voor sommigen misschien te ver – je past je interieur ‘gewoon’ aan het kunstwerk aan.

Kunst voegt kleur toe aan je interieur

Dat laatste hoeft niet eens zo extreem te zijn.
Zo had een vriendin van mij een schilderij gekocht met veel soorten geel en oranje erin. De muur waarop ze het schilderij hing gaf ze een okergele kleur en je raadt het al: die kleur paste prachtig bij het schilderij en bleek ook nog eens iets verrassends en vrolijks toe te voegen aan de rest van haar woonkamer.

Zelfs op een witte muur had het kunstwerk al een positief effect op haar interieur.
Of om de Residence nog eens te citeren:

Mensen zoeken vaak manieren om meer kleur in huis te brengen, maar vinden de stap naar grote kleurrijke oppervlaktes, zoals muren en vloeren te groot. Door een kleurrijk kunstwerk aan je interieur toe te voegen los je dat probleem op.’

Wil je meer weten over de aanschaf van kunst voor je huis volg dan de serie “Kunst in huis’ op deze website, waarvan ‘Een pleidooi voor het kopen van kunst’ het eerste artikel is.

Lees in dit verband ook ‘Het kunstwerk van de maand‘ en ‘Connies Art-Abonnement‘ op deze website.

Geef een reactie