Rondje kathedraal

on

Het was weer tijd voor de
Hunsruckdom

Ken je dat gevoel? Dat het ergens tijd voor is? Dat hadden wij vanmiddag. Het was wel weer eens tijd om naar de kathedraal van de Hunsruck te gaan of de Hunsruckdom zoals de Duitsers deze grootste kerk van de regio noemen. Een fantastische plek, zowel voor liefhebbers van kerkarchitectuur en geschiedenis als van de films van Edgar Reitz en wandelen.

Van oorsprong een kloosterkerk

Verrassend mooi gelegen torent de kathedraal hoog boven het dorpje Ravengiersburg uit. Met de auto kronkelen we langzaam omhoog en parkeren bijna voor de deur. Wat een prachtig uitzicht heb je van hier over het dal en het dorpje

Oorspronkelijk was  de ‘Dom’ een kloosterkerk van de Augustijnerorde, gesticht in 1074 door het echtpaar Graaf Bertholf en Hedwig von Ravengiersburg en daarmee het oudste klooster in de Hunsruck.

In 1410 werd het hele kloosterbezit overgedragen aan het nog jonge Hertogdom Pfalz-Simmern-Zweibrucken en in de eeuwen daarna groeide het klooster uit tot de grootste grootgrondbezitter tussen de rivier de Moezel en de Nahe.  Helaas, zoals met zoveel kerken, kloosters en kastelen werd ook het klooster van Ravengiersburg in de Dertigjarige oorlog (1618-1648) volledig platgebrand. Van de kerk stonden nog slechts een paar buitenmuren overeind en een deel van de fasade. 

In de kerk vind je een mengelmoes van Romantische, Barokke, Gotische en Moderne bouwstijlen. We genieten van een moderne kruiswegstatie, het barokke altaar, het prachtige orgel en de heerlijke galm die tot buiten te horen is. De oorspronkelijke kerk moet een driearmige baseliek geweest zijn in Romaanse stijl. De indrukwekkende spitsen zijn daar nog een voorbeeld van. Mij doen de leistenen kappen aan nonnenkappen denken.  Vanwege de tweelingtorens noemen de Hunsruckers de kerk liefdevol ‘de Dom’.

Filmlocatie Heimat-trilogie

Voor de liefhebbers van de Heimattrilogie van filmreigisseur Edgar Reiz is een bezoek aan de Hunsruckdom echt een ‘must’.
In Heimat 1 is de kerstnachtmis hier gefilmd en in Heimat 3 wordt de kleinzoon van een van de hoofdpersonen – Anton – er gedoopt en komt de hele familie Simon met aanverwanten voor de laatste keer bijeen.
In Nederland was de filmtrilogie waarmee de Duitse regisseur Edgar Reitz internationaal geschiedenis schreef en de Hunsruck op de kaart zette, in de jaren negentig van de vorige eeuw een kleine hit. Met dank aan de VPRO die de trilogie op de ‘beroemde VPRO-zondagen’ uitzond.

‘Heimat’ speelt zich voor een groot deel af in de Hunsruck en beslaat bijna 100 jaar Duitse geschiedenis (1919-2006) met de familie Simon en het fictieve dorpje Schabbach in de hoofdrol. Connies Arthouse ligt zo’n beetje in het hart van het filmgebied ligt. Edgar Reitz zelf is geboren in Morbach, op nog geen half uur rijden vanaf Bollenbach. Zijn geboortehuis, waar zijn vader een klokkenwinkel had, is nu een café. Een mooie plek om je reis in het voetspoor van Heimat te starten.
Maar dit terzijde.

We zijn hier om te wandelen en dat doen we door de auto verderop te parkeren, bij het uitzichtpunt over Ravengiersburg waar de wandeling begint.
Een impressie in foto’s.

Traumschleife Domblick

Geef een reactie