Conny en Picasso

Ter gelegenheid van de
vijftigste sterfdag van Pablo Picasso

Picasso deed, Picasso creëerde

Picasso schildert het onderstuk weg in Le Mystère Picasso, een film van Henri-Georges Clouzot (1956)

Wie kent Picasso niet. Vijftig jaar geleden, op 8 april 1973, stierf hij op 91 jarige leeftijd, een van de grootste kunstenaars van de 20ste eeuw. Veel kunstenaars laten zich nog steeds door hem inspireren.

Op mijn vraag wat Conny Sprinkhuizen boeit in ‘de kunstenaar Picasso’ antwoordt ze:

‘zijn energie,
ausdauer
zijn lijnenspel,
de dynamiek in zijn werk,
zijn zin voor avontuur, waarbij hij andere stijlen ontdekte, maar toch Picasso bleef,
zijn omgang met verf, het zo lekker op het doek zetten,
zijn enorme creativiteit,
zijn 100% kunstenaar zijn.
Picasso deed, Picasso creëerde. ‘

Guernica ( 1937), toont het bombardement op het gelijknamige stadje tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het schilderij is 3,49 m hoog en 7,76 m breed.


Hoe verhoud je je als kunstenaar tot Picasso? Wat verbind je met zijn werk?

‘Het eerste werk waar ik dan aan denk is Guernica, waarin volgens mij het hele karakter van Picasso wordt blootgelegd. Zijn gevoel voor het leven, maar ook zijn frustraties. In Madrid ben ik het vele malen gaan bekijken en in mijn werk komt het ook terug.


Zo heb ik me bij het schilderen van dit schilderij duidelijk laten inspireren door zijn beroemde anti-oorlogswerk: het geblindeerde paard staat voor de kracht van het leven waar hij geen zeggenschap meer over heeft. De hand met arm vraagt om hulp. Ik heb er kleur aan toegevoegd. Tinten rood. Maar ook hoop: het anker en de bloem. De bloem die de cyclus van de natuur verbeeld van groei, sterven en opnieuw geboren worden. ‘

Geef een reactie