De fruitoogst

on

In 2 middagen een kleine 200 kg appels plukken

To-do-list

Overdag rustig in de tuin zitten is een luxe die ik me nog maar zelden permitteer. Conny had het al voorspeld: ‘ als je buiten woont is het hard werken om de boel op z’n minst een beetje onder controle te houden. Het oog ziet altijd wel wat om te doen: onkruid plukken, snoeien, gras maaien, dode bladeren vegen, fruit rapen, kippen voeren, hokken schoonmaken. Never a full moment met een to-to-list die nooit korte wordt.’

Weer geboekt

Elk seizoen heeft ook nog eens zijn eigen bijzonderheden. Eind september, begin oktober is het tijd om de fruitbomen van hun last te ontdoen.
We hebben in Bollenbach een combinatie van hoog-en laagstam. De meeste bomen stonden er al toen Conny de grond kocht.
De 2 appelbomen, 3 pruimenbomen waarvan een Reine-claude en de 3 perenbomen, waarvan een kweeperenboom, zijn allemaal ongeveer tegelijk plukrijp.
Gelukkig hadden we deze keer weer plukhulp; twee zusjes uit Delft die het zo leuk vonden dat ze meteen voor volgend jaar weer geboekt hebben!

Voer voor vogels en insecten

Woensdag aan het eind van de middag was het nog prachtig weer. Toen de pluksters arriveerden konden ze niet wachten om te beginnen.
De pruimenboom was al zo goed als leeggeplukt door ons en de twee bordercollies Lucy en Romy (die dol zijn op pruimen).
Afgelopen zomer was het zo heet dat de boom zijn meeste vruchten al had losgelaten voordat ze rijp waren. Een manier om te overleven.
Perenbomen groeien als een raket de hoogte in. De meeste plukrijpe peren hingen zo hoog, dat we er zelfs met de hoogste ladder van Conny niet bij konden. Voer voor de vogels. Dat gold ook voor de hoogste punten in de appelbomen.

Op de lopende band

Gelukkig bleef er nog genoeg over. Klein en een beetje aangevreten door vogels en insecten moest in de kisten voor de fruitfabriek. De grotere appels houden we zelf. Peren en pruimen brengen we sowieso niet naar de fruitfabriek. Zo hebben we de hele winter eigen fruit!

Uiteindelijk hebben we met z’n drieën zo’n 135 kg appels voor de fruitfabriek geplukt. Vrijdag hebben we de oogst in de auto’s geladen en zijn we naar Gebroth gereden om het fruit af te leveren en in ruil krijgen kregen we tegen korting een bepaalde hoeveelheid kratten met heerlijke flessen appelsap.

En natuurlijk hebben we appel-perenchutney gemaakt, pruimenchutney en jams, zoadat de dames ook nog eigen potjes mee naar huis konden nemen. Smikkelen en smullen maar.

Proost! Op de goede oogst!
Geef een reactie