Onze Hildegarten Kräuter Zaun

Geinspireerd door Hildegard von Bingen, geboren eind 11de eeuw in de Hunsrück , abdis van een eigen vrouwenklooster, medicus, componist, mystica, biologe, godsdienstleraar, adviseur van ‘de groten der aarde’, een huomo universales avant la lettre, hebben wij een deel van de moestuin vrijgemaakt om een kloostertuin a la Hildegard aan te leggen met de nadruk op geneeskrachtige en gezonde kruiden. Pffff wat een zin.
Ben je er nog?
In het kader van ons project Ken de wegen van de Hunsrück werken we aan een deelproject over Jutta von Sponheim en Hildegard von Bingen. De eerste was de leermeesteres van de laatste en de laatste was de opvolgster van de eerste als abdis van het vrouwenklooster op de Disibodenberg , gelegen aan de Nahe.

‘Die Erquickung durch Speisen und Getränke fuhrt die Seele auch ins Innere des menschen hinein.'(Hildegard von Bingen)

De kennis over kruiden is via Arabische geleerden in abdijen terecht gekomen en daar gekopieerd. Eén van de eerste en bekendste kloosterlingen die haar eigen ideeën over kruiden vastlegde, was Hildegard von Bingen (1098-1179). Zij schreef over de geneeskrachtige werking van meer dan 120 kruiden en het gebruik van kruiden in een gezonde keuken.
Voor Hildegard waren lichaam en ziel één.

Voor zoveel kruiden hebben wij geen ruimte, maar voor een – naar eigen smaak en voorkeur – kleine selectie wel.
De eerste bakken zijn nu gevuld met bieslook en dille, voorgetrokken in de kas en sterk genoeg om buiten verder te groeien.

Geef een reactie