Nieuwsbrief januari 2023

Korte inhoud


Ook dit jaar hebben we in Bollenbach weer een veelzijdig programma-aanbod voor jou ontwikkeld:

  • Leestip : Miss Merkel
  • Het Hildegard von Bingen evenement

Beste Lezer,

Allereerst nog ‘de beste wensen’ voor het nieuwe jaar. Ik heb ooit gehoord dat je dat nog de hele maand januari mag doen 🥳. En wat mij betreft mag je elkaar elke dag het beste wensen. Zo’n aanmoediging kan iedereen wel gebruiken lijkt mij.
In Bollenbach hebben we gedurende de ‘kerstvakantie’ niet stilgezeten.
Ons aanbod voor het komend seizoen (van april tot begin oktober) heeft vaste vorm aangenomen. Je leest daarover alles in deze Nieuwsbrief.

En ik wil je graag meenemen in de plannen die we aan het maken zijn voor een evenement rondom Hildegard von Bingen, waarbij we ons vooral willen richten op haar poezie, de prachtige miniaturen die bij haar teksten gemaakt zijn, haar tijdloze muziek en de plekken waar ze geleefd en gewerkt heeft. 

Veel leesplezier en hopelijk tot ziens in Bollenbach!

Testen en wandelen tegelijk

Hildegard von Bingen wandel-etappes

Beschik jij over een redelijke wandelconditie, een kritische geest en gelegenheid om een week vrij te maken in april of begin mei, dan ben jij misschien wel een van de testers die we zoeken om de door ons beschreven etappes van de Hildegard von Bingen Pelgrimsroute te lopen en van nuttig commentaar te voorzien.

Als beloning krijg je 10% korting op de logies in mijn ‘B&B Connies Arthouse’.
Twee koppels hebben zich al aangemeld om 5 etappes te testen die je vanuit Bollenbach kunt doen. Wij brengen je naar je startpunt en halen je op nadat je het eindpunt van de dag bereikt hebt.

Meer informatie vind je hier
en om je aan te melden klik dan hier en stuur een mail met je gegevens en de week van je voorkeur. Je krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord.

En natuurlijk kan je weer schilderen in Bollenbach

Het blijft mijn grote liefde en waar je zoveel van houdt wil je ook graag met anderen delen: de schilderkunst.
Al vanaf de start van mijn verhuizing naar Bollenbach geef ik ‘s zomers schildercursussen. En ook dit jaar ben je weer van harte welkom.
De week van 20 -26 augustus is al VOLGEBOEKT.

MAAR er is nog plaats in de weken van:
zondag 14 mei – zaterdag 20 mei
zondag 11 juni – zaterdag 17 juni
en zondag 1 oktober  – zaterdag 7 oktober

Kosten: 700 euro per persoon all inclusive. Meer informatie over de schildercursussen vind je hier

Naast de schildercursussen kan je ook een midweek boeken voor de workshop
‘Botanisch tekenen en schilderen met een knipoog’, in de sfeer van Hildegard von Bingen.
Data zijn in overleg, maar bij voorkeur in het lopende seizoen (van mei tot en met september) en het liefst van woensdag tot zaterdag.
De kosten zijn 350 euro per persoon.
Het aantal deelnemers per workshop is maximaal 4 personen. 
Superleuk om met een groepje vriendinnen, vrienden, familieleden te doen.

En om nog even in de creatieve sfeer te blijven:
je kan je ook aanmelden voor een eendaagse workshop ‘Beeldhouwen met hout’
Deze workshop kost 65 euro per persoon en is prima te combineren met een andere activiteit.

Meer informatie over de midweek ‘Botanisch tekenen en schilderen’ en
over de workshop ‘Beeldhouwen met hout’ hier

Aanmelden voor een of meerdere cursussen kan je hier.


Seizoensfruit plukken

Ook dit jaar kan je weer meehelpen met het oogsten van fruit uit eigen tuin. We hebben meestal struiken vol bessen (in alle soorten en maten) en bomen vol met pruimen, appels, en peren.

De bessenpluk is over het algemeen in de maand juli of begin augustus. De pruimenpluk in september en de appel – en perenoogst in oktober. Aangezien het klimaat erg aan het veranderen is valt niet met zekerheid te zeggen wanneer de oogst precies is. Wil je op de hoogte gehouden worden van het plukseizoen stuur dan een mail.

Lees hier meer over het plukken van appels en peren
en hier over een workshop bessen plukken en inmaken.

Testen van twee autoroutes langs kastelen in de Hunsrück


Zoals bekend werk ik onder meer aan de volgende twee projecten:
‘Drie nonnen aan de Nahe en de Rijn’, waarin Hildegard von Bingen de hoofdrol speelt en ‘Een gijzeling aan de Moezel’ met gravin Loretta von Sponheim en aartsbisschop Balduin von Luxemburg in de hoofdrollen.
Voor dit laatste project hebben we twee autoroutes ontwikkeld door de Hunsrück.Afgelopen zomer is de route langs de kastelen van de Von Sponheims uitgebreid, zorgvuldig en met groot enthousiasme getest door twee vrienden die zich verbaasden over de veelzijdigheid, schoonheid en rust van de Hunsrück. Het zou leuk zijn als iemand deze route nog eens wil testen. Alles is tenslotte voor verbetering mogelijk.


De tweede route – langs kastelen van Balduin von Luxemburg – is nieuw en vraagt om een iets andere inzet. Of zoals de testers van de Von Sponheimroute zeiden: ‘we hebben wel geregeld moeten improviseren, maar dat is de route uiteindelijk alleen maar ten goede gekomen.’

Je kan je hier aanmelden als tester. Geef daarbij duidelijk aan voor welke route je je aanmeldt, de data waarop je wilt komen en met hoeveel personen.

PS Uit ervaring weten we nu dat het testen van de eerste route zeker een volle week van je tijd vraagt. De tweede route moet nog gereden worden maar ga zeker uit van 5 dagen.

Leestip


Ik weet niet jullie het jullie vergaat, maar soms heb ik de behoefte aan ‘ ontsnappen’ uit de tijd waarin we leven. Dat kan op allerlei manieren. Deze leestip wil ik jullie echter niet onthouden.
David Safier, een Duitse schrijver, heeft inmiddels twee detectives gepubliceerd met Angela Merkel in de hoofdrol, nog niet zo lang geleden de populairste politicus van Duitsland. 

Miss Merkel: een onverwachte wending

Nu ze met pensioen is blijkt Angela Merkel zich ontwikkeld te hebben tot een heuse speurneus, daarbij geholpen door haar mopshond, echtgenoot Achim en bodygard Mike.
Ze heeft zich gevestigd in Klein-Freudenstadt, een plaatsje in de Uckermark, een landstreek in Noordoost Duitsland en verveelt zich stierlijk op het rustige platteland.
Na haar turbulente leven in Berlijn kost het haar moeite om zich te settelen. Ze heeft ook nooit geleerd vriendinnen te maken. Voelt zich nutteloos. Maar als de kasteelheer vergiftigd wordt aangetroffen in een kerker die van binnenuit is afgesloten, ontwaakt er nieuw leven in Angela. Eindelijk weer een probleem dat moet worden opgelost!

Miss Merkel en de moord op het kerkhof

In het tweede boek, vindt Angela’s mopshond het lijk van de tuinman op het kerkhof van Klein-Freudenstadt. De moordverdachten behoren allemaal tot twee vijandige families van begrafenisondernemers. Een kolfje naar de hand van Angela.
De sfeer van de verhalen doet mij denken aan de boeken over Miss Marple in St Mary Mead  van Agatha Christie. Echt twee heerlijke boeken dus om even bij weg te dromen, ondanks ‘de gruwelijke moorden’.  

Doe en denk mee
met ons Hildegard von Bingen Evenement 


Tot slot

Om de publicatie van ‘Drie nonnen aan de Nahe en de Rijn’ mee mogelijk te maken hebben we niet alleen fondsen nodig, maar ook ‘ambassadeurs’ die het verhaal over Hildegard von Bingen en haar twee ‘mede-zusters’, Richardis von Stade en Jutta von Sponheim, verder willen brengen dan de Hunsrück.

En wat is er nou leuker dan in het hart van Hildegard’s Heimat een evenement bij te wonen waarbij je in haar sporen treedt en ontdekt hoe veelzijdig deze twaalfde eeuwse non was.
We weten zeker dat je versteld zult staan hoe actueel ze nog is, in haar poezie, haar adviezen aan machtige ‘politici’, haar bestuurlijke inzichten, haar visie op de geneeskrachtige werking van planten en kruiden en in de tijdloosheid van haar muziek.

Onderdompeling

Na hier en daar wat rondgevraagd te hebben zijn we tot een voorlopige conclusie gekomen dat veel potentieel geïnteresseerden en sponsors een voorkeur hebben voor onderdompeling van een paar dagen tot een week in het leven en werk van Hildegard.

Hoe zou zo’n week er dan uit kunnen zien?

Bijvoorbeeld zo:

Hildegard von Bingen Week
in de Hunsrück


Waar: Bollenbach en omgeving
Wanneer:
Verblijf: B&B Connies Arthome en Forellenhof


Wat mag je verwachten:

  • een wandeltocht naar Niederhosenbach, de geboorteplaats van Hildegard von Bingen, onder leiding van een historicus of schrijver
  • een dagtocht naar Bingen aan de Rijn met bezoek aan Museum am Strom (met vaste Hildegard expositie en Hildegard kruidentuin), lunch en stadswandeling
  • een workshop over de  poëzie van  Hildegard onder leiding van een predikant
  • een workshop miniatuurschilderen begeleid door een beeldend kunstenaar
  • concert van Ute Kreidler (harpiste) – Klangvisionen der Hildegard von Bingen – in de kerk van Bollenbach, Sulzbach of Niederhosenbach
  • toneelstuk over Hildegard von Bingen van theatergroep Filia
  • meditatiewandeling op de Disibodenberg (het eerste klooster van Hildegard) met  als hoogtepunt een optreden van Lotte Pen, saxofonist en componist

Zo iets?
Spreekt je dit aan?
Heb je zelf ideeën over de invulling van een Hildegard evenement in haar eigen Heimat?
Wil je meedoen of misschien zelfs sponsoren?

Laat het ons alsjeblieft weten. We zijn erg benieuwd naar jullie reactie!


Tot zover deze wat uit de hand gelopen Nieuwsbrief.
Ben je geïnteresseerd in mijn werk en de activiteiten die ik organiseer dan kan je me volgen op mijn website www.conniesarthome.com. Daar publiceer ik altijd het laatste nieuws! En je kan je ook abonneren op de berichtenservice zodat je zeker weet dat je niets mist.

Voor nu rest mij jullie nogmaals ‘het beste te wensen’ en hopelijk tot ziens in Bollenbach bij wat voor activiteit dan ook. Voel je sowieso welkom!

Hartelijke groet,

Conny

Geef een reactie