Gezond met Hildegard

Hildegard’s natuurlijke geneeskunde

Lichaam, ziel en geest zijn een. Dat was de stellige overtuiging van Hildegard von Bingen en daar baseerde zij haar natuurlijke geneeskunst op.
Met deze ‘holistische visie’ was ze haar tijd ver vooruit.
Ze heeft ons in dit verband twee geschriften nagelaten: Physica (kennis van de natuur) en Causae et Curae (oorzaken en therapieën), geschreven in de jaren tussen 1151 en 1158 op de Rupertsberg.

In haar natuurkundige werk ‘Physica’  heeft ze meer dan 300 kruiden, planten, groenten, bomen en struiken nauwkeurig beschreven, waarbij vooral de heilzame en geneeskrachtige werking van planten veel aandacht krijgt.  Haar kennis van de natuur dankt ze aan haar bijna boerse verbondenheid met de aarde.


De moderne geneeskunde is vooral gericht op de buitenkant. Hildegard verbond geneeskunde met theologie en voegde er nog een extra dimensie aan toe: de ziel.

Speltpapje

Hildegard had uitgesproken ideeën over de toepassing van kruiden en planten.

Zo zijn volgens haar pruimen, aardbeien, perziken en prei uit den boze omdat ze teveel reumatische stoffen ontwikkelen. Hoog aangeschreven staan kikkererwten, kweeperen en kastanjes, maar er gaat niets boven spelt. ‘Spelt elimineert het zwarte gal, verschaft vrolijkheid van het hart en een goed humeur’. Volgens Hildegard heeft haver dezelfde effecten als spelt en zorgt ook nog eens voor een mooie tint en ‘sterk vlees’ , maar ‘dit gewas geeft zijn energie veel sneller af dan spelt’.
Begin je ochtend dus met een speltpapje en hou de hele dag goede energie!

Genezende werking van edelstenen

Hildegard geloofde ook in de beschermende en genezende werking van edelstenen zoals bergkristal, topaas, amethist, chrysoliet, jaspis en kornalijn.
Of de medische werking van edelstenen wetenschappelijk hard te maken is, valt te betwijfelen. Hildegard was er echter heilig van overtuigd.
Zo schrijft zij dat edelstenen als sardonyx, onyx en chalcedoon uit vuur en vocht geboren zijn en daarom over ‘de zuivere eigenschappen van de Heilige Geest bezitten (water en vuur), ‘die de zintuigen scherpt, de vrede bewerkt waar onenigheid heerst en hoop opwekt waar droefheid is binnengeslopen als gevolg van een ernstige ziekte’.

Populair in Duitsland

In Duitsland is er op basis van Hildegards gezondheidsleer een heuse industrie ontstaan. Populair zijn bijvoorbeeld de recepten zoals die beschreven staan in het bekende boek van dr. G. Hertzka en dr. W. Strehlow ‘De grote Hildegard-apotheek’ Voorbeelden van producten uit de Hildegard apotheek zijn:
kruidenthee, die vooral kalmerend en zuiverend op de maag werkt en maagkrampen verminderd. Ingrediënten: citroenmelisse bladeren, kamillebloesem, frambozenbladeren, zoete braambessen bladeren, venkel, galgant (6%), rozenbloesem en kaneelschors.

Komijn helpt goed bij de vertering en Hildegard adviseert kaas altijd mét komijn of een ander kruid te eten. Bovendien kan men volgens Hildegard aan komijn een anti allergische werking toeschrijven.

Boerenwormkruidsap wordt door Hildegard met name geadviseerd bij diverse plas- en blaasproblemen , maar niet als gevolg van een blaas-niersteen. Dit sap wordt in de Hildegardgeneeskunde ook vaak ingezet bij een goedaardige prostaatvergroting. Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie