29 november

Een heerlijke kerstcompote van kweeperen


Hildegard over de Kweepeer

Ik heb de kweepeer pas echt leren waarderen toen ik in Bollenbach ging wonen en daar in mijn tuin een kwelperenboom stond. Nog nooit een vrucht meegemaakt die zo zalig en verleidelijk ruikt als hij rijp is en zo – ik zal het je maar eerlijk zeggen – smerig smaakt als je er je tanden in zet. Rauw is deze vrucht niet te eten en bovendien is het het echt een krachtpatser met een gemiddeld gewicht van halve kilo. Om de kweepeer te bewerken heb je dan ook een heel stevig mes nodig en geen afleiding, want stel dat je uitschiet….

tegen reuma

Hildegard von Bingen schrijft over de kweepeer onder meer dat ‘…

zijn bladeren en zijn hout niet erg nuttig zijn voor het gebruik van de mens; zijn vrucht is heet en droog, hij heeft een goed temperament, en wanneer hij rijp is, rauw gegeten, is hij niet schadelijk voor de zieken of de gezonde. Gekookt of gegrild is het erg lekker om te eten voor de gezonden en voor de zieken. In feite moeten degenen die worden aangevallen door jicht deze vrucht vaak eten, gekookt of gegrild; zo kalmeert de jicht in hem, zodat het zijn zintuigen niet schaadt en zijn ledematen niet beschadigt.’

Heb je last van reuma dan zou je volgens de leer van Hildegard dagelijks, 6 weken lang, het vruchtvlees van geroosterde kweepeer moeten eten.

Ik heb er voor gekozen om van de kweepeer een compote te maken die, warm geserveerd en combinatie met ijs of vla een heel lekker en origineel kerstdessert is.


Wees de eerste


Wie zich als eerste meldt krijgt een heerlijke kweeperen-kerstcompote cadeau op basis van receptuur van Hildegard von Bingen.
De compote is af te halen in Kamperland of op Scheveningen.

Mail en als je de eerste bent krijg je alle benodigde informatie. Succes en wie weet eet smakelijk.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie