Wie is er nou volwassen

Haas en GreeN maken zich druk over het klimaat

5000 liter extra water

Haas en GreeN leven in een prachtige omgeving in de Hunsruck, een van de schoonste gebieden van Duitsland. Dit mag nooit verloren gaan vinden ze. Haas maakt zich echter druk over de klimaatverandering en ook GreeN heeft zo haar eigen ideeën.
‘Vorig jaar hadden we een extreem droge zomer, weet je dat nog GreeN?’
‘ En het jaar daarvoor ook Haas’.
‘ En nu was het een extreem natte zomer met grote alles verwoestende overstromingen in Duitsland. Het maakt me bang GreeN. Waarom doet niemand iets?’

‘Gelukkig hebben wij nu een extra opslagtank voor meer dan 5000 liter water en met alles wat we al hadden hebben we voor nood zo’n 7500 liter in opslag’ . En we gebruiken geen gas om op te koken en het huis mee verwarmen en we hebben zonnepanelen en we hebben eigen composthopen waarmee we zelf nieuwe aarde maken en we doen nog veel en veel meer’ .
‘Waarom doet niet iedereen dat dan, vraagt Haas zich wanhopig af. ‘ Het is code rood voor de aarde? Dat zei de hoogste baas van de wereld, Antonio Guterres laatst toch zelf in een toespraak?

Een keten van vierkante meters

Volgens GreeN zijn de meeste mensen niet volwassen maar verwende kinderen. ‘ Ze nemen nergens verantwoordelijkheid voor en geven de politiek en het bedrijfsleven de schuld voor alles wat mis gaat. Ze leggen dus de schuld voor wat er in de wereld gebeurt buiten zichzelf.’
‘ Hoe bedoel je dat? ‘, vraagt Haas.
‘ Nou eigenlijk is het heel simpel. Volwassen zijn heeft niets te maken met leeftijd maar met je verantwoordelijkheid nemen. Niet alleen praten, maar zelf ook doen. Dat geldt eigenlijk op elk gebied van het leven, van het klimaat tot de zorg, van vluchtelingenopvang tot het onderwijs.

Op jouw eigen vierkante meter kan je ook genoeg doen en vervolgens anderen inspireren en zo misschien wel een hele keten van bewuste en actieve vierkante meters te maken.
Moet je je eens voorstellen hoe lang die keten kan worden als heel veel mensen op aarde dit samen gaan doen! Dan gaat er echt wat veranderen. Leg de verantwoordelijkheid voor het klimaat dus niet bij een ander, het systeem of waar dan ook, maar verander zelf!. ‘

Haas is al een klimaatactivist

Oké GreeN, dat begrijpt ik, maar wat heeft het voor zin? Het systeem verander je toch niet? En hebben we daar nu juist niet de politiek voor? Ik voel me zo soms machteloos.’

Niet zo somber Haas, kijk eens naar wat je zelf al doet!
Je veegt alle bladeren op een hoop en zorgt er zo voor dat we straks prachtige rijke aarde hebben om weer in de moestuin te gebruiken.
Je verzamelt zaden van gekweekte groenten die we weer kunnen gebruiken om zelf nieuwe groente te kweken.
Je eet seizoensgroente en fruit en laat niets uit verre landen invliegen.
Je vliegt zelf trouwens ook niet.
Je maakt je eigen tomatensaus, appelsap, perensap, je pot ze in en maakt eigen jam, chutney, stoofperen, appelmoes, die we dan weer het hele jaar door kunnen eten.
Je bent al hartstikke goed bezig!

En vergeet niet dat je water opvangt van je douchebeurt, altijd keurig plastic, papier en restafval scheidt, zo min mogelijk plastic gebruikt en je gezellige wintertrui aandoet als het kouder wordt en zo op de verwarming in huis bespaart. Ik ben echt enorm trots op je.
Jij neemt als een volwassen mens je verantwoordelijkheid ook al ben je nog te jong om voor de wet volwassen te zijn. Zie je nu wel dat dit niets met leeftijd te maken heeft.

.

Mentale volwassenheid is niet aan leeftijd gebonden

Geef een reactie