Kunstwerk van de maand oktober

on

Vreemde vogel

Jan Siebelink, schrijver:

‘De herfst zal schitterend zijn’.


Voor veel mensen staat de herfst voor melancholie, voor het seizoen met de korte dagen en lange donkere avonden, waarin we de lichtheid en vrolijkheid van de zomer achter ons laten.
De natuur laat haar bladeren vallen, zoals het eikenblad rechtsboven in het schilderij. Volg haar dans en zie dat ze niet terecht komt op een bed van dorre bladeren, maar tussen steenrood bloeiende zonnehoedjes.

Erich Kastner, dichter en (kinderboeken-) schrijver :

‘Laß den Herbst nicht dafür büßen, 
daß es Winter werden wird. ‘

De herfst is schitterend.
De natuur komt tot rust na nog een keer haar volle kleurenpracht getoond te hebben
als een pauw die zijn verentooi showt.
En trekt dan haar winterjas aan, keert naar binnen
om nieuwe energie op te doen voor het voorjaar.

Momentum7, acryl op 300 grams papier,  65 x 50 cm, 950 euro inclusief lijst

Fantasiepauw

Links op de voorgrond van het schilderij springt de vreemde vogel meteen in het oog.
Een beest met van onderen de verenpracht van de pauw.
De zwanenhals die lijf en kop verbindt staat wat mij betreft voor elegantie en souplesse. De vogel kan met gemak alle kanten op kijken. Met haar kop naar links gedraaid (terwijl wij gewend zijn van links naar rechts te kijken) krijst ze. Ziet ze gevaar? De vogel op de voorgrond – een Roodkuif Kardinaal – blijft er rustig onder dus heel ernstig zal het niet zijn.


De pauw staat symbool voor vernieuwing van het leven en oplettendheid.
De ‘ogen’ overzien een zeer wijde omgeving en verdrijven boze krachten.
In de mythologie van verschillende werelddelen wordt de pauw bovendien in verband gebracht met de mythische vogel Phoenix, die verbrandde in het vuur maar desondanks in alle grootsheid verrees uit zijn eigen as. Daarom wordt de pauw ook wel gezien als symbool voor de dood en wederopstanding. Het voorjaar dat volgt op de ‘doodsheid’ van de winter en het verval van de herfst.

Detail uit het 12de eeuwse Aberdeen Bestiarium

Zelfportret

Achter de pauw staat op een tafeltje een ingelijst zelfportret. Geschilderd in zwart-, wit- en grijstinten met een oog duidelijk weggeveegd. Wat wil ik niet zien? Kijk ik bewust naar rechts en niet naar de kant die de pauw aangeeft?
Het zwart- wit is geïnspireerd op de Heimattrilogie van cineast Edgar Reitz. Een filmserie die ik in de tijd dat ik het schilderij maakte aan het bekijken was.
Reitz filmt heel bewust in grijstinten, met af een toe een toets in kleur. Door kleur weg te laten kan je je beter concentreren op wat er aan de hand is.

De foto van de dvd’s is afkomstig van de Heimat Fanpage

Overgeschilderd

Als je goed kijkt zie je dat de uiteindelijk voorstelling geschilderd is over eerdere voorstellingen heen. Ik vind het spannend om die geschiedenis niet helemaal weg te schilderen.
Dat de vogel uiteindelijk een pauwenlijf gekregen heeft komt omdat ik toen bezig was met uit resthout een monumentale pauw te maken die een plek moest krijgen op de vogelschuur in mijn tuin.

In eerste instantie wilde ik een realistische pauw schilderen, zoals de Roodkuif Kardinaalvogel ook zo levensecht mogelijk geschilderd is. Maar door mij te verdiepen in de kunsthistorische verbeeldingen van de pauw ontdekte ik dat het vooral de wijze is waarop deze eind 19de eeuw (met als dominante kunststroming de Jugendstil) fantasievol werd uitgebeeld mij het meest aansprak.


Wil jij ‘Momentum7” aanschaffen stuur dan een mailtje naar conniesarthouse@outlook.com.
Klik op de contactpagina voor meer info. 
De prijs (950 euro) is inclusief lijst en exclusief verzendkosten.


Korting met een abonnement

Heb je een art abonnement (of wil je er een afsluiten) dan krijg je 50 euro korting op je bestelling. 
Voor meer informatie over Over Connies Art-abonnement klik je hier



Geef een reactie