Kunstwerk van de maand augustus

James Bond in Australie

Keep dreaming

Zin voor avontuur

Elk schilderij heeft een verhaal. En die verhalen hebben weer thema’s. Zelf denk ik wel eens dat ik altijd hetzelfde verhaal vertel en dat dezelfde thema’s in andere vormen en kleuren steeds weer terugkeren. En dan heb ik het over zaken als ‘Verlangen’, ‘Fernweh’, ‘Good Memories’, ‘Zin voor avontuur’. Het schilderij, of beter gezegd mijn kunstwerk van de maand augustus, ‘Broome’, staat zeker voor Fernweh en zin voor avontuur.

BROOME zeefdruk 60 x 50 cm, 200 euro

Broome, in het noorden van Australië (de Northern Territories), was de allereerste stad die ik aandeed toen ik voor het eerst in mijn eentje door Australië rondtrok (nu zo’ 35 jaar geleden…). De bus stopte – voor mijn gevoel – midden in een zinderende gravelkleurige woestijn en ik was de enige die in het niets uitstapte. Tegenwoordig schijnt het een toeristische hotspot te zijn, maar halverwege de jaren tachtig was Broome nog niet door de massa ontdekt.

Op de camping met de boys

Broome stond onder meer bekend om zijn parels, grote en ovaalachtige, die door Chinezen werden opgedoken in de Indische oceaan. Maar daar kwam ik niet voor. Ik wilde de Northern Territories verkennen en zocht een slaapplaats voor de nacht. De plaatselijke VVV, gevestigd in een barak, had geen slaapplaats meer voor mij. Toen heb ik met twee Engelse jongens, die op werkvakantie waren, een caravan gehuurd op de camping van Broome.
De camping, met slechts een paar caravans, zie je terug op deze zeefdruk. Evenals de hitte en de kleuren die voor mij het meest in het oog sprongen: de rood-oranje-geeltinten, zwarttinten en het blauw.

Alles knalt er uit

Met een mini moke, zo’n open ‘jeep’ die je ook wel op golfcourses ziet rijden, zijn we toen naar de camping vertrokken waar de boys mij bij de caravan afzetten en vervolgens hout gingen sprokkelen voor de bbq.
Ik had aangeboden om in de bloedhete caravan (gelukkig wel een knots van en ding) wat te koken voor bij de bbq.

Om het binnen uit te houden had ik de airco op de hoogste stand gezet. En wat gebeurt er? Alle stoppen slaan door. En daar sta je dan. In het pikkedonker want om zes uur gaat ‘ het licht uit’. Aangezien we daar zo’n beetje alleen stonden moest ik het ook alleen oplossen met de heren nog in het ‘bos’. Zonder zaklamp, want die had ik niet bij me, uiteindelijk toch buiten het schakelkastje gevonden en zie er was weer licht. En net op tijd klaar voor de bbq.

Wezenloze blik

Met de boys ben ik nog een paar dagen opgetrokken. Zo zijn we met onze mini moke al hobbelend en zand snuivend naar de Indische Oceaan gereden (die veel dichterbij was dan ik in eerste instantie dacht). Onderweg hebben we toen onder meer ‘salt water crocks’ in het wild gezien, de gevaarlijkste krokodillen ter wereld. Ik was diep onder de indruk. De langste was bijna net zo groot als onze caravan (8 m lang). Unbelievable.

Het ‘mooie’ van de krokodil is dat hij nog een van de weinig soorten is die al in de prehistorie bestond en er nu nog steeds is. Hij heeft tot nu toe alles overleefd. Die wezenloze blik, waarmee hij je – soms dagenlang – in je doen en laten observeert zodat hij weet wat het beste moment is om je te grijpen. Kippenvel.
Van de crock heb ik natuurlijk ook een zeefdruk gemaakt.
De crock bevindt zich in midden in de cirkels die de aboriginals lopen als ze ‘rondtrekken’.

SALTY acrylverf op papier 100×75 cm. €800

Creatieve kracht

Broome zelf is gesticht op het land dat traditioneel van de Yawuru was, de oorspronkelijke bewoners van West Australië. Tot de Yawuru behoort ook de Djugun volk.
In het wereldbeeld van de Yawuru en de Djugun, die alleen in dialect van elkaar verschillen, is de oertijd nog steeds aanwezig als creatieve kracht, als een soort van leidend principe dat het  sociale leven bepaald, hoe we omgaan met alles wat leeft in het water en op de aarde en het welzijn van de gemeenschap beschermd. Mooi toch.

De Yawauru is een kustvolk dat hoofdzakelijk leeft van wat de zee te bieden heeft. En hier zie ik toch enige verwantschap met mezelf als Scheveningse, met een vader in de vishandel. Ook ons ‘basisdieet’ bestond toen ik jong was vooral uit vis, veel vis.
De Yawuru mogen dan vooral vis eten, ze hebben – denk ik dan – niet voor niets 90 verschillende woorden voor bosvruchten.

Tegenwoordig wonen de meeste afstammelingen van de oorspronkelijke Yawuru en Djugun in…je raadt het al: Broome.

James Bond

Nog even terug naar mijn ‘ avonturen’ in Broome. Ik had een plaats gereserveerd in de bus die eenmaal per week in Broome stopt. DE boys zouden mij naar de bushalte brengen. Maar omdat elk huis en elke straat in Broome er zo’n beetje hetzelfde uitzag konden we de halte niet op tijd vinden en als een scène in een James Bond film hebben we toen de reeds vertrokken bus ingehaald en de mini-moke er gewoon voor gezet. Bus vol op de rem en ik kon mij gereserveerde plek innemen.

Het verhaal van de zeefdruk is mijn verhaal, een verhaal over nachtelijk kamperen in het niets, je hoort alleen de geluiden die je zelf maakt, de rest is natuur, af en toe waait er een struik langs. Een magische ervaring.
Maar dit verhaal is ook universeel. Iedereen, ook jij, kent wel zo’n plek. En dat is wat ik met deze zeefdruk ook wil zeggen: stop niet met verlangen en ga – als het kan – op avontuur. Het hoeft niet ver te zijn maar doe het vooral alleen. Dan leer je het meest.

Levenslessen

Mijn eerste reis naar Australië heeft zeker bijgedragen aan wie ik nu ben en hoe ik me als kunstenaar ontwikkeld heb. Ik ontdekte dat ik alleen beslissingen kan nemen onder ‘ relatief’ moeilijke omstandigheden en niet in paniek raak. Mijn respect voor de natuur en de natuurvolken is alleen maar groter geworden. Het racisme tegen de oorspronkelijke bewoners van Australië en ook tegen hun  taal heeft me diep geraakt en gevormd. Je bent mens op de eerste en op de tweede en op de enz.. Door de eenvoud van deze manier van reizen ontdekte ik ook dat je als mens niet veel nodig hebt.

Geïnteresseerd?

Wil je de zeefdruk ‘Broome‘ aanschaffen of ‘Salty‘ aan de muur stuur dan een mailtje met je voorkeur naar conniesarthouse@outlook.com. Klik op de contactpagina voor meer info.
De prijzen zijn exclusief verzendkosten en eventueel inlijsten. Je kan mijn werk ook komen bekijken in mijn atelier in Bollenbach op de Hunsruck in Duitsland.
En ben je nieuwsgierig naar meer werk van mij dat Australië als inspiratiebron heeft, klik dan hier.

korting met Connies Art-abonnement
Heb je een art abonnement (of wil je er een afsluiten) dan krijg je 50 euro korting op je bestelling.
Voor meer informatie over Over Connies Art-abonnement klik je hier

Geef een reactie