Kunstwerk van de maand juli

Vistafel.
Een tafeltje met vissen en golfjes, handgemaakt als bijzettafel voor (of beter tegen) plakkers.
Deze keer dus geen schilderij maar een van mijn objecten als kunstwerk van de maand.

‘Wanneer ik meubels ontwerp maak ik meestal iets dat ik zelf mis. En dat was toen een klein tafeltje, licht en toch stevig, makkelijk verplaatsbaar, met een klok als tafelblad. Mijn idee daarbij was dat als ik plakkers te gast had – en die had ik nogal vaak – ze voortdurend met de tijd geconfronteerd zouden worden als ze hun glaasje weer op het tafeltje terug zetten. En dan ‘vanzelf’ zouden opstappen. Naïef? Ja. Maar zonder die eigenschap ontstaat er nooit wat moois.

Naïef dus, want voor plakkers werkte dit idee niet. Het tafeltje stond op een geven moment zo vol met flessen en glazen dat je de klok niet meer zag. Maar het blijft een leuk ‘klok-vistafeltje’, al zeg ik het zelf.

Het idee voor dit bijzet-tafeltje ontstond in een periode dat ik bezig was met het thema vis. Ik paste het toe op onder meer klokken, kamerschermen en schilderijen. Waarom vis zo’n thema werd in mijn werk ligt meer voor de hand dan het misschien lijkt. Mijn familie van vaderskant zat in de vishandel, ik woon voor een deel van het jaar op Scheveningen aan zee, ik hou van vis en vind ze fascinerend.

Als kind keek ik op de TV altijd naar het het programma van Philippe Cousteau over de wereld onder water en ik beloofde mijzelf dat als ik groot zou zijn ik ook zou gaan duiken in Australië. En aan die belofte heb ik mezelf gehouden. Downunder heb ik de onderwaterwereld echt leren kennen. En sindsdien heeft deze wereld me nooit meer losgelaten. Die rust, die ogenschijnlijke puurheid die daar die bestaat. Fantastisch.

Vrolijk, dat is wat ik van water word. Dat blauw in al zijn toonsoorten van bijna diepzwart tot ultraviolet. De wijze waarop een vis, bijna als een vogel, de zwaartekracht trotserend zich in mijn ogen elegant en bijna gewichtloos beweegt.
Neem nou de kabeljauw met zijn guitige sikje en zilverblauwe huid, die als volwassen vis wel 53 kilo kan wegen. En dat zwemt daar dan zonder de hulpmiddelen waarmee wij mensen een duik in de diepte kunnen nemen. Prachtig toch.
Of de Makreel, die er gestoomd bijna goudkleurig bijligt en in zich het water, met een zwart-blauwe huid, snel gestroomlijnd voortbeweegt.

De onderwaterwereld is echt een ander universum. Er zijn nog zoveel ‘witte plekken’, er valt nog zoveel te ontdekken wat ongezien is. Een eindeloze wereld en toch ook met elkaar verbonden. Niet te vergelijken met het heelal, dat oneindig is, iets wat mij beangstigt. Nee, deze wereld boeit, door zijn veelsoortigheid, schoonheid, kleurenrijkdom.

Hebben?
De vistafel is een prototype. De vissen aan de buitenkant zijn helderder van kleur dan de donkere vissen aan de binnenkant. Dag en nacht. Hierin zie je de tijd als sub-thema.

Mocht je zelf zo’n bijzettafel willen dan kan ik hem in dezelfde of in de door jouw gewenste kleuren maken. Stuur een mailtje met je wensen en je krijgt per omgaande een passende aanbod.

Korting met Connies Art-abonnement
Heb je een art abonnement (of wil je er een afsluiten) dan krijg je 50 euro korting op je bestelling. Prijs op aanvraag.
Voor meer informatie over Over Connies Art-abonnement klik je hier

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Bert Zonneveld schreef:

    Leuk gedaan Conny!! Ik kom het morgen ophalen!! 🙂
    Bert

    1. Conny schreef:

      De kamers zijn al gepoetst

Geef een reactie