Kunstwerk van de maand juni

on

Een stap verder
Het schilderij dat ik voor deze maand heb uitgekozen gaat voor de helft over Australië en voor de helft over een reis. Het is weer een verhalend schilderij, zoals ik ze momenteel het liefst -associatief – schilder. Bijna stripachtig, maar dan zonder de tekstballonnetjes.

Australië - ArcGIS StoryMaps

De reis zoals verbeeld op het schilderij ging naar Australië, naar mijn familie, maar was ook een reis naar mezelf. Hoe kon ik mijn kunstenaarsleven zo goed mogelijk vorm geven nu ik afgestudeerd was aan de academie. Een reis naar en met mezelf klinkt misschien wat vaag en zweverig. In Australië ontdekte ik echter dat door zo te reizen ik hetzelfde deed als de aboriginals, waarvan ik de eeuwenoude cultuur zeer bewonderde.

Songlines

De afstammelingen van de eerste bewoners van het Australische continent gaan alleen of in een groep op ‘walkabout’ als er sprake is van een wezenlijke verandering of wanneer ze onrust in zichzelf bespeuren. Een traditionele tocht of een overgangsritueel waarbij vaak honderden kilometers in de wildernis wordt afgelegd.

In steeds grotere cirkels lopen ze de zogenaamde songlines in het spoor van de geesten van hun oer-voorouders op zoek naar zichzelf om zo weer een stap verder te komen in hun leven.

Songlines zijn liederen die mondeling overgeleverd worden en een beschrijving geven van de tochten die totems tijdens de mythische ‘Droomtijd’ aflegden.
Een totem symboliseert een voorwerp, een wezen of een dier met een persoonlijke betekenis voor het individu met wiens energie hij of zij zich sterk verbonden voelt. Tegelijkertijd zijn songlines ook concrete routes, die de aboriginals tijdens hun walkabouts volgen: sporen in de vorm van herkenningspunten in het landschap.

a family of aboriginals strolling in the wild, near Darwin, Australia

Auteursrecht:© Deco / Alamy

De boodschap

Terug naar het schilderij. In de linker bovenhoek zie je een engel. De engel stamt uit onze christelijke traditie en brengt vaak een boodschap. Voor mij was dat: ga op reis. Die boodschap kan echter voor iedereen anders zijn. De vraag is ook: pak je ‘m op of niet. Als je goed kijkt naar het schilderij dan zie je midden onder een van mijn honden, Tosca, die een stok uit het water haalt. Een stok met een pijlpunt. Is dit de boodschap van de engel? En wat zal Tosca doen? Brengt ze de stok naar mij? En pak ik de stok, de uitdaging, dan op?

Fra Angelico: The Annunciation. Art Print, Canvas on Stretcher ...

De Annunciatie van Fra Angelico

Sporen

Links boven heb ik de godin van de vruchtbaarheid afgebeeld, te zien in de grotten van de Northern Territories en in het midden van het schilderij zie je voetsporen.
Ik loop, fiets en rij ook een spoor.
Ik reis licht met alleen datgene wat ik letterlijk kan dragen, neem wat ik nodig heb, voeg geen bezit toe aan bezit. Probeer in harmonie te komen met mezelf en de natuur en ontdek dat ‘hebben niet altijd gelukkig’ maakt. Het gaat volgens mij om ‘zijn’ , leven vanuit respect voor je omgeving en de natuur. Niet meer en niet minder.

Een hit in de keuken

Zoals de man rechtsonder die een vis gevangen heeft. Net genoeg voor een persoon.
De vis is een barramundi, die zowel in de zoete als zoute wateren van Noord-Australië voorkomt. Een volwassen barramundi kan 2 meter lang worden met een gewicht van 60 kilo. Hier moet je als visser dus echt moeite voor doen.
In de keuken is deze vis tegenwoordig een echte ‘hit’ (helaas) en te vergelijken met een zeebaars. Stevig wit vlees met een subtiele smaak. Overbevissing kan echter leiden tot uitsterven van de barramundi. Dit is absoluut niet ‘ des aboriginals’ en de naam is nog wel afgeleid van de ‘Queensland-Aboriginal-taal’ en betekent ‘grote schubben’.

Grote gehele Barramundi-vissen bij vissenmarkt in Sydney, Nieuw Zuid-Wales, Australië Stockfoto - 86581074

De barramundi heeft een grijs-groene kleur met een koperachtige glans. Grappig detail: de vis worden geboren als een mannetje en verandert, als hij ongeveer 6 jaar is, in een vrouwtje. Alle grote barramundi zijn dus vrouwtjes.

Mijn walk-about

Hoever kom je eigenlijk als je gehoor geeft aan een boodschap? Dat verbeeldt de boot binnen de begrenzing van de emmer.
Als ik terugkijk zie ik twee dingen: ik ben letterlijk in Australie geweest, zelfs twee maal, en heb er maandenlang rondgereisd.
Mijn ‘walk-about’ heeft me echter ook iets anders gebracht: het begin van een nieuw verhaal, dat uiteindelijk geleid heeft tot het bouwen van mijn eigen eco-huis in de Hunsrück, waar we leven vanuit respect voor de natuur en zo ecologisch mogelijk. In harmonie met mezelf en mijn omgeving.

Australië als thema in mijn werk is ook in andere schilderijen terug te vinden. Ben je nieuwsgierig klik dan hier.

Prijs Momentum 6

IMG_5244

Acryl op 300 grams papier, 65 x 50 cm
950 euro inclusief lijst, exclusief verzendkosten.

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van dit werk laat dit dan weten via een email met je naam, adres en je eventuele abonnementsnummer van Connies Art. Je krijgt dan per omgaande een reactie. Klik voor gegevens op contact.

KORTING MET CONNIES ART ABONNEMENT

Heb je een art-abonnement (of wil je er een afsluiten) dan krijg je
50 euro korting
op de aanschaf van ‘Koe kijkt toe’ .

Meld in je mail of je een abonnement hebt of dat je er een wilt afsluiten.
Wil je meer informatie over Connies Art-abonnement klik dan hier.

Geef een reactie